Блог

РАДА ЄВРОПИ ПІДТРИМУЄ РОЗРОБЛЕНИЙ МІН’ЮСТОМ ЗАКОНОПРОЕКТ, ЯКИЙ ДАСТЬ МОЖЛИВІСТЬ ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ НЕВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ

Міністр юстиції Павло Петренко та заступник Міністра юстиції Іван Ліщина провели зустріч з делегацією Ради Європи. Учасники зустрічі обговорили причини невиконання судових рішень, винесених проти держави України, питання створення ефективної системи виконання рішень судів та наголосили на необхідності якнайскорішого прийняття розробленого Мін’юстом законопроекту, який забезпечує вирішення цих проблем.

Павло Петренко наголосив, що відповідний проект закону (№8533) вже зареєстровано у Верховній Раді. Більше того, документ отримав схвалення у профільному комітеті й готовий до винесення на розгляд депутатів на найближчому сесійному тижні.

Він поінформував присутніх, що законопроект, серед іншого, передбачає вдосконалення механізму погашення заборгованості держави за рішеннями судів та розширює  можливості державного виконавця з визначення суми заборгованості. Це забезпечить передання таких рішень для виплати до Державної казначейської служби. Також передбачена компенсація за тривале невиконання рішення національного суду, запровадження нових строків подачі заяв про виконання рішень судів щодо держави. Окрім цього законопроектом вдосконалено механізм відшкодування збитків держбюджету внаслідок виконання рішень ЄСПЛ.

«Проект повністю готовий і ми сподіваємося, що вже наступного тижня він потрапить у сесійну залу на розгляд народних депутатів. Однак, ми маємо перестороги стосовно того, що не всі представники українського політикуму усвідомлюють, наскільки важливим є створення чітких і дієвих механізмів виконання судових рішень. Тому, перед розглядом слід провести додаткову інформаційну кампанію та адвокацію цього законопроекту»,- наголосив очільник Мін’юсту.

Він додав, що у разі реалізації оптимістичного сценарію законопроект може бути прийнято у першому читанні вже до завершення роботи поточної парламентської сесії.

Заступник Міністра юстиції Іван Ліщина звернув увагу на те, що за останні кілька років Міністерство юстиції та український Уряд змогли забезпечити виплату коштів, які було присуджено в рамках звернень громадян до ЄСПЛ.

«Це була серйозна проблема, перед якою ми постали, коли прийшли працювати в Уряд. Колишня влада не виділяла в достатньому обсязі кошти на ці потреби, тому накопичилися дуже великі борги, з якими ми зараз розбираємося. Прийняття законопроекту дасть можливість Уряду проводити цю роботу значно ефективніше й оперативніше, вирішити проблему комлексно», - підкреслив Іван Ліщина.

Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг наголосив на повній підтримці розробленого законопроекту та висловив готовність провести зустрічі з представниками українського політикуму, щоб надати їм вичерпну інформацію про важливість та необхідність прийняття цього документу.

«Ми підтримуємо даний законопроект і готові бути учасником діалогу в процесі його адвокації. Дуже важливо не тільки закріпити його положення на законодавчому рівні, проте продемонструвати його реальну імплементацію в результаті та вирішити питання виконання рішень не тільки в частині виплат, але й в цілому», - зазначив він.

Учасники зустрічі також обговорили хід судової реформи, як важливої складової гарантування виконання судових рішень в країні.

Голова Департаменту з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Фрідрік Сундберг позитивно оцінив судову реформу, яка нині запроваджується в Україні. Однак він вказав на те, що проблема затягування виконання судових рішень й нині залишається актуальною.

Павло Петренко звернув увагу на те, що повністю реформовано лише Верховний Суд, куди прийшли нові судді. Нині робота цього суду фактично не викликає нарікань. Найбільш проблемною нині є ланка місцевих судів, до яких в переважній більшості звертаються громадяни. Процес їх реформування продовжується.

«Це проблема перехідного періоду, яку нам треба пережити. Нині ми маємо близько 2000 незаповнених вакансій суддів первинної ланки судових органів. Через це рішення ухвалюються не так швидко. Як тільки ці суди буде реформовано і працювати сюди прийдуть нові судді, проблема буде знята», - додав Міністр юстиції.

Міністерство юстиції України

Read 1420 times
Rate this item
(1 Vote)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper