Блог

ДП «СЕТАМ» ПЕРЕЙШЛО ВІД МІН’ЮСТУ ДО СФЕРИ УПРАВЛІННЯ АГЕНТСТВА З РОЗШУКУ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ АКТИВІВ (АРМА)

Державне підприємство «СЕТАМ» OpenMarket Міністерства юстиції України перейшло до сфери управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Міністерство юстиції послідовно займає позицію децентралізації функцій виконавчої влади й позбавлення того інструментарію, у якому поступово відпадає нагальна потреба.

Нещодавно Урядом було прийнято розпорядження, яким змінено умови експерименту з реалізації арештованого майна у виконавчому провадженні, зокрема, змінами до розпорядження № 212 встановлено, що відтепер організатор електронних торгів визначатиметься за конкурсом.

Раніше ця норма передбачала, що таким організатором має бути держпідприємство у сфері управління Міністерства юстиції.

«Міністерство юстиції послідовно виконує свої плани, які затверджені Урядом України, нашими міжнародними партнерами і громадськістю, відмовляється від непритаманних для нього функцій і поступово передає їх на потреби місцевого самоврядування або інших органів центральної виконавчої влади. Ми вже відмовилися від Укрдержреєстру і передали ці функції на користь нотаріату і органів місцевого самоврядування. Ми передаємо наші реєстри. Нещодавно реєстр корупційних правопорушень було передано на користь НАЗК. Ми відкриваємо публічні реєстри. Ми створюємо паралельно з державними виконавцями - приватних виконавців. І сьогодні ми говоримо про передачу ДП «СЕТАМ» до Агентства з розшуку та менеджменту активів»,  - наголосила Перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова.

«Чому АРМА і чому СЕТАМ? Сьогодні АРМА є найбільшим спеціалізованим органом з питань управління конфіскованим та арештованим майном, розвиток якого так потрібен нашій державі. Я хочу сказати, що це не є рішення особисто Мін’юсту. Учора це рішення було прийнято на засіданні Уряду, - наголосила Перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова. - АРМА зверталось з цією пропозицією до МВС (штрафмайданчики), МЕРТу (ProZorro) та Мін’юсту з проханням передати державне підприємство, яке має відповідні потужності для зберігання, реалізації та роботи з майновими активами. Саме тому Мін’юст вирішило піти назустріч розвитку діяльності у цьому напрямку і, розуміючи необхідність підтримання цього рішення, вирішило передати ДП “СЕТАМ” до сфери управління АРМА», - пояснила Олена Сукманова.

АРМА зацікавлене у логістичній інфраструктурі СЕТАМ.

Підприємство має розвинену складську та логістичну інфраструктуру у всіх областях України та понад 200 працівників, які можуть виконувати роботи, необхідні АРМА для виконання своїх завдань.

«У АРМА є потреба в отриманні комплексних послуг з ідентифікації, інвентаризації, пакування, транспортування, збереження активів з моменту, коли вони передані і до моменту, коли вони передаються управителю або на реалізацію. Ми аналізували ринок і дійшли висновків, що наразі на ринку ніхто таких комплексних послуг не надає. Закупівля цих послуг поодинці – складний, тривалий і дорогий процес. Головне, це створює ризики шкоди майну. Наразі логістичні та складські потужності ДП СЕТАМ можуть задовольнити попит АРМА на такі послуги», - підкреслив голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Антон Янчук.

Підприємство розширить функціонал діяльності у нових сферах.

«У 2015 році СЕТАМ створювалося в якості експерименту для подолання тотальної корупції, якою була пронизана сфера реалізації арештованого майна: від визначення організатора торгів до допуску учасників, від махінацій під час аукціону до розукомплектації арештованих автівок, від можливості домовитися про будь-що до банальних крадіжок майна, яке знаходилося на зберіганні. На мою думку, СЕТАМу вдалося докорінно змінити систему: запровадити чесні механізми доступу до торгів, гарантувати безпечність збереження активів, гарантувати безпечність ставок через блокчейн. І це вилилось у конкретні результати. Так, лише за 2018 рік OpenMarket продав майна на 2,7 млрд грн та почали проводити електронні земельні аукціони в Україні, - наголосив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов. -  Ми бачимо перспективу у співпраці з АРМА з розвитку нових галузей комплексних послуг. Наша стратегічна мета – система, що складається зі зберігання, управління та реалізації майна».

Довідково:

СЕТАМ (система електронних торгів арештованим майном) - це чесний, простий та ефективний засіб реалізації майна через мережу Інтернет. Система працює на всій території України з 2014 року

АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) -  є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, уповноваженим на  формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також  управління активами, які арештовані у кримінальному провадженні.

 

Міністерство юстиції України

 

Read 1617 times
Rate this item
(2 votes)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper