Блог

ЩО ТАКЕ АВАНСОВИЙ ВНЕСОК?

Джерело

Щодня ми отримуємо чимало звернень на нашій сторінці у Facebook і майже половина з них стосується питання сплати авансового внеску при пред’явленні виконавчих документів до приватних виконавців та органів ДВС.

Найголовніше: авансовий внесок не є оплатою послуг виконавця і не є його доходом.

  1. В яких випадках авансовий внесок НЕ сплачується
  2. Розмір авансового внеску
  3. Порядок сплати авансового внеску
  4. Рахунок-фактура для сплати авансового внеску
  5. Сума авансового внеску не втрачається
  6. Коли авансовий внесок повернеться стягувачу

 

 

  1. В яких випадках авансовий внесок НЕ сплачується

Частина 2 статті 26 Закону України “Про виконавче провадження”:

Від сплати авансового внеску звільняються стягувачі за рішеннями про:

стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин;

обчислення, призначення, перерахунок, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг;

відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи;

стягнення аліментів;

відшкодування майнової та/або моральної шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Від сплати авансового внеску також звільняються державні органи, інваліди війни, інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп, громадяни, віднесені до категорій 1 та 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у разі їх звернення до органів державної виконавчої служби.

У разі виконання рішення Європейського суду з прав людини авансовий внесок не сплачується.

 

2. Розмір авансового внеску

Частина 2 статті 26 Закону України “Про виконавче провадження”:

Авансовий внесок сплачується у розмірі 2 відсотків суми, що підлягає стягненню, але не більше 10 мінімальних розмірів заробітної плати, а за рішенням немайнового характеру та рішень про забезпечення позову – у розмірі одного мінімального розміру заробітної плати з боржника – фізичної особи та в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати з боржника – юридичної особи.

 

3. Порядок сплати авансового внеску

При пред’явленні виконавчого документу до виконання, стягувач сплачує авансовий внесок на рахунок відповідного органу ДВС або приватного виконавця. Кожен приватний виконавець має власний спеціальний рахунок відкритий для таких цілей в державному банку. Реквізити свого рахунку стягувачу може надати сам приватний виконавець.

 

4. Рахунок-фактура для сплати авансового внеску

Деякі підприємства-стягувачі для перерахування авансового внеску просять виконавців надати рахунок фактуру. Звертаємо увагу, що рахунок-фактура надається при продажу товарів або наданні послуг. Державні та приватні виконавці НЕ ПРОДАЮТЬ ТОВАРИ ТА НЕ НАДАЮТЬ ПОСЛУГИ. Виконавець виконує державну функцію. Аналогічним чином позивач сплачуючи судовий збір не може вимагати надати йому рахунок-фактуру.

 

5. Сума авансового внеску не втрачається.

Більшість адвокатів, які до нас звертаються помилково ототожнюють авансовий внесок з судовим збором при подачі позову.

Судовий збір сплачується до державного бюджету безповоротно і підлягає подальшому стягненню з відповідача. У разі неможливості стягнути кошти з відповідача (боржника), позивач (стягувач) фактично втрачає сплачену суму судового збору.

В цьому полягає різниця між судовим збором і авансовим внеском.

Авансовий внесок сплачується на спецрахунок, де вони зберігаються. З цих коштів виконавець здійснює витрати по веденню виконавчого провадження. Зокрема, оплачується користування реєстрами, канцтовари, папір, поштові марки та інші витрати саме за цим конкретним виконавчим провадженням. В більшості випадків, витрати виконавчого провадження сягають до 500,00 гривень, якщо не здійснювались експертизи, евакуації транспортних засобів, примусове відкриття дверей та ін.

НАПРИКЛАД: За виконавчим документом про стягнення 1 млн. грн було сплачено авансовий внесок у розмірі 20 000 грн. При здійсненні виконавчих дій виконавцем було витрачено 500 гривень, але з боржника не вдалося стягнути ані копійки. При завершенні виконавчого провадження виконавець повертає стягувачу решту 19 500 грн.

У разі, якщо з боржника, скажімо, вдасться стягнути тільки 850 гривень, то з них буде компенсовано всі витрати (500 грн) і стягувачу буде повернутий авансовий внесок у повному розмірі (20 000 грн). Решта 350 гривень будуть розподілені таким чином: 318,18 грн – буде перераховано стягувачу як часткове стягнення боргу (з 1 мільйона), а 31,82 грн (10%) – виконавчий збір (ОВ ПВ).

 

6. Коли авансовий внесок повертається стягувачу

а) У разі якщо стягувач звернувся до виконавця, але виконавче провадження не було відкрито, а виконавчий документ було повернуто без прийняття, сплачений авансовий внесок підлягає поверненню.

б) У разі повернення виконавчого документа з підстав, передбачених частиною першою статті 37 Закону України “Про виконавче провадження”, стягувачу повертаються невикористані суми внесеного ним авансового внеску. На письмову вимогу стягувача виконавцем надається звіт про використання авансового внеску.

в) Після закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа стягувачу авансовий внесок повертається стягувачу, якщо інше не передбачено цим Законом.

 

Якщо у Вас залишились питання, що стосуються сплати авансового внеску – будь-ласка, запитайте нас написавши особисте повідомлення пабліку і ми надамо Вам відповідь та доповнимо цю статтю.

Read 6661 times Last modified on Thursday, 19 April 2018 09:14
Rate this item
(3 votes)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper