Блог

РЕФОРМА СИСТЕМИ ВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ

Реформа системи виконання судових рішень передбачає впровадження європейських підходів у роботі виконавців, що ґрунтуються на засадах якості та оперативності виконавчих дій, соціальної спрямованості, відкритості, професійної етики та культури. Про особливості цієї реформи у своєму блозі на інтернет-сайті «LB.ua» розповіла заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко.

Як повідомила заступник Міністра, для впровадження змін було розроблено паспорт реформи системи виконання судових рішень.

«Паспорт реформ містить кілька важливих, навіть фундаментальних, пріоритетів. В комплексі вони безумовно будуть підвищувати рівень довіри до ДВС, державних і приватних виконавців та впливати на підвищення кількості фактично виконаних судових рішень в Україні», - зазначила Світлана Глущенко. 

Перший пріоритет реформи – це добровільне виконання рішень. «Ми плануємо створити таку мотиваційну систему, за якої врегулювання спорів відбуватиметься без звернення до ДВС. Головні інструменти – це правопросвітницька кампанія, формування позитивного іміджу Державної виконавчої служби та приватних виконавців, врегулювання системи адміністрування діяльності експертів-медіаторів, а також створення альтернативних механізмів та інститутів - інституту згоди на виконання рішень та механізму альтернативних можливостей виконання рішень», - конкретизувала заступник Міністра.

Другий пріоритет – здійснення виконавчих дій вчасно, кваліфіковано та якісно. «Цієї мети плануємо досягнути за рахунок автоматизації процесів, зокрема – через взаємодію реєстрів та офлайн взаємодію  виконавців з іншими органами державної влади та установами, зокрема банківськими, - повідомила Світлана Глущенко. - Також планується знизити навантаження на держвиконавців, забравши невластиві їм функції, та мотивувати останніх до підвищення своїх професійних компетенцій через конкуренцію з приватними виконавцями та кар’єрні й фінансові стимули».

Третій пріоритет – забезпечення відкритості роботи органів ДВС, їх суспільна орієнтованість. За словами заступника Міністра, планується створити мобільні та автоматизовані сервіси, впровадити широкий спектр онлайн-послуг, відкрити центри виконання рішень з високим рівнем обслуговування громадян, які будуть просторими та затишними для сторін виконавчого провадження, що відповідає найкращим європейським  стандартам роботи.

«Ми прагнемо почути кожного, хто звертається до служби за допомогою, та надавати відповіді на всі питання, що стосуються виконавчого провадження і роботи конкретних виконавців та їх керівників, навіть дистанційно, без відвідування органів ДВС», - зазначила вона, наголосивши, що закладені у паспорт реформи ініціативи Міністерства юстиції підтримано міжнародними партнерами, які розподіляють виділені стратегічні цілі розбудови системи та очікувані результати.

Міністерство юстиції України

Read 1477 times
Rate this item
(3 votes)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper